Co jeść na śniadanie? | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

wtorek, 22 listopada 2011

Co jeść na śniadanie?


Zdrowe śniadanie

Ponad półtora roku temu, "zmuszony" byłem zrobić sobie okresowe badanie zdrowotne dla pracowników. 

W wynikach krwi wyszło mi, że mam lekko (na szczęście) podwyższony ponad dopuszczalną normę, poziom cukru i złego cholesterolu (LDL - lipoproteinowy o niskiej gęstości). 

Jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju leków oraz farmakologicznego leczenia i jak na razie udaje mi się tego uniknąć. 

Co więc można zrobić, by nie zażywać leków, a jednak poprawić wyniki odnośnie poziomu cukru i cholesterolu?

Dieta!

To jedyny naturalny sposób, który wraz z ćwiczeniami fizycznymi, potrafi zdziałać "cuda".

Zacząłem od śniadania.

Chcę zaznaczyć, że mój przepis na śniadanie stosuję niezmiennie ponad półtora roku, chociaż raz na jakiś czas moje śniadanie wygląda inaczej. 

To jakież jest to moje zdrowe śniadanie?

Co można zjeść na śniadanie, by  poprawić stan swojego zdrowia, a tym samym czuć się lepiej?

- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka zarodków pszennych
- łyżka rodzynek
- kilka orzechów laskowych
- orzech włoski
- kilka migdałów 
- trochę owoców goji
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- łyżka miodu

Śniadanie przygotowuję zawsze wieczorem.
Wymienione składniki, za wyjątkiem cynamonu i siemienia, zalewam na noc przegotowaną, nie bardzo gorącą, wodą. Przykrywam, by woda nie odparowała, a w jak największej ilości została wchłonięta. 
(Śniadanie to zawiera dużo błonnika, więc jedzenie takiego śniadania na pół sucho jest niewskazane.)


Rano mielę siemię, dodaję wraz z cynamonem do wcześniej przygotowanych składników.

W letniej wodzie rozpuszczam płaską łyżkę miodu i trochę tej wody dodaję do składników, gdyż ich konsystencja (po dodaniu siemienia) jest za gęsta.
Uzupełniam szklankę wodą.

Po zjedzeniu śniadania wypijam wodę z miodem.

Po takim śniadaniu długo nie czuję głodu.

Wszystkie składniki posiadają niski lub średni indeks glikemiczny.
Co to oznacza dla cukrzyków?

U mnie poziom cukru wrócił do normy – z ponad 120 do 83,2 (norma to 75-115).
Cholesterol LDL – z ponad 160 do 148 (norma to 150)

Nadmieniam, że nie stosowałem żadnych leków, ani suplementów diety.

A jakie Wy macie doświadczenia w walce z cukrzycą, a przynajmniej z obniżaniem poziomu cukru?

Proszę, podajcie swoje przepisy na to, co zjeść na śniadanie. 

PS. Podaję mój przepis na niedzielną odmianę mojego śniadania 






Jeśli spodobał Ci się ten wpis, okaż to proszę kliknięciem w LUBIĘ TO. :)


11 komentarzy:

  1. Ja również nie lubię leków, sztucznych witamin, konserwantów i GMO.

    Pozdrawiam i zapraszam na blog poświęcony profilaktyce zdrowotnej:

    www.biegpozdrowie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, choć dość skomplikowany. Ja zwykle gotuje po prostu owsiankę + trochę bakalii wrzucam. Jednak chyba wypróbuję tego przepisu z Twojego wpisu, bo wygląda całkiem smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janie, przyrządzenie tego śniadania zajmuje mi może ze dwie minuty. Wsyp to, wsyp tamto, posiekaj orzechy i migdały, zalej wodą.
      Gotowanie powoduje, że owsianka jest bardziej miękka, ale jak każda obróbka cieplna pozbawia pożywienie części witamin i minerałów.

      Moja żona nie dodaje rodzynek i wody z miodem, za to dodaje naturalny jogurt - nie lubi słodkich rzeczy (oprócz mnie, oczywiście).

      PS. Podoba mi się Twój blog Choroby wątroby

      Usuń
  3. Staram się jeść zdrowe i pożywne śniadanie każdego dnia, chociaż czasami jak bardzo się spieszę po prostu nie mam na to czasu, ale staram się to nadrobić zaraz po przyjściu do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  4. U siebie mam kilka przepisów na pożywne śniadanie, ale te dwa to moje ulubione:
    http://be-healthy-and-beauty.blog.pl/placuszki-bananowo-owsiane/
    http://be-healthy-and-beauty.blog.pl/dietetyczne-racuszki-z-jablkami/
    Jak widać, lubię zacząć dzień z nutą słodyczy, ale zdrowo ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tych placuszkach już wcześniej czytałem na Twoim blogu, a przepis sobie wydrukowałem.

      Usuń
  5. Są pyszne, można jeść z różnymi dodatkami i bardzo szybko się je robi. Miło, że do mnie zaglądasz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam płatki owsiane i kasze manne. Na śniadanie zazwyczaj zjadam je z owocami. O swoim śniadaniu z płatków owsianych pisałam na blogu u siebie:) A jeżeli chodzi o obniżanie cholesterolu, to właśnie tatę teraz tak leczę:) Najlepsze natura! Po co się faszerować chemią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopóki możemy pomóc sobie w sposób naturalny, róbmy tak.
      Dla mnie leki to ostateczność. Na jedno leczą, na drugie szkodzą.

      Usuń
  7. Dla wielu lekarzy istotne znaczenie ma fakt, że leki obniżające stężenie cholesterolu pozwalają leczonego nimi chorego uczynić "regularnym pacjentem, na długie lata" - twierdzi Hartenbach. Tymczasem prawda jest taka, że poziomu cholesterolu we krwi nie da się na dłuższą metę obniżyć! Ani przy pomocy odpowiedniej diety, ani leków, gdyż zawsze wraca on do swojej wartości wyjściowej - twierdzi Hartenbach. Według niemieckiego naukowca światowy przemysł farmaceutyczny naciska na naukowców i lekarzy, a ci zaniżają prawidłową normę zawartości cholesterolu we krwi do 200 mg/dl.

    - Na całym świecie przyjmuje się, że średnia wartość stężenia cholesterolu dla osoby dorosłej wynosi 250 mg/dl - mówi dr Adam Gąsiorowski.

    http://nathanel.neon24.pl/post/112072,cholesterol-nie-jest-smiertelna-trucizna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój pogląd na cholesterol zmienia się.
      I nie chodzi mi tu tylko o jego poziom, a w zasadzie i jego funkcje w organizmie.

      Polecam książkę Jerzego Zięby "Ukryte Terapie - Czego ci nie powie lekarz" oraz trzeci film w tym WPISIE.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly