Zarodki pszenne - zdrowie na talerzu | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

poniedziałek, 12 listopada 2012

Zarodki pszenne - zdrowie na talerzu

Zarodki pszenne - składnik mojego śniadania
Zarodki pszenne są najcenniejszą częścią ziarna oraz źródłem bioaktywnych substancji, niezbędnych do rozwoju nowej rośliny.

Zarodki pszenne są szczególnie polecane dla osób ze schorzeniami układu krążenia, w chorobach skóry i układu nerwowego, schorzeniach przewodu pokarmowego.

Zarodki pszenne są skarbnicą witamin i minerałów.

W 100 gramach zarodków znajduje się:
15 mg witaminy E - 126% dziennego zapotrzebowania
2 mg witaminy B1 (tiaminy) - 191% dziennego zapotrzebowania
0,53 mg witaminy B2 (ryboflawiny) - 38% dziennego zapotrzebowania
2,5 mg witaminy B6 - 178% dziennego zapotrzebowania
6,3 mg witaminy PP (niacyny) - 39% dziennego zapotrzebowania
520 mg kwasu foliowego - 165% dziennego zapotrzebowania
1024 mg potasu - 51% dziennego zapotrzebowania
1070 mg fosforu - 153% dziennego zapotrzebowania
314 mg magnezu - 84% dziennego zapotrzebowania
9 mg żelaza - 64% dziennego zapotrzebowania
15 mg cynku - 150% dziennego zapotrzebowania
0,91 mg miedzi - 91% dziennego zapotrzebowania

Wartość energetyczna 100 gram zarodków pszennych to 349 kcal, przy czym w tej ilości zarodków jest:
27,5 g białka
31,5 g węglowodanów
9,4 g tłuszczu
14 g błonnika

Trudno przecenić wartość zarodków pszennych.


Zarodki pszenne to samo zdrowie!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly