Różnorodność zastosowań siemienia lnianego sprawia, że jest ono jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej.
Siemię lniane jest źródłem ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6, które chronią błony komórkowe.
Siemię lniane zawiera substancje zwane lignanami, które korzystnie wpływają na rożne hormony, jak też pomagają zwalczać nowotwory, infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybice.
Siemię lniane mielone (w takiej postać jest składnikiem mojego śniadania) jest doskonałym źródłem błonnika, co ma znakomity wpływ na działanie układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit.
Zawarte w siemieniu lnianym fitoestrogeny, które korzystnie wpływają na cykl miesiączkowy, wspomagają czynność macicy, leczą choroby prostaty (stosowany jest w leczeniu niepłodności kobiecej i męskiej)
Siemię zwiększa wilgotność śluzówki, co łagodzi objawy suchego kaszlu, a także stosowany jest przez osoby intensywnie używające swojego głosu - łyżkę ziaren siemienia zalej gorącą wodą, odstaw na noc, rano wypij.
Uzyskany z siemienia lnianego śluz może być używany także jako odżywka do włosów, ponieważ dobrze nawilża suche i zniszczone włosy.
Siemię lniane ma przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące.
U osób spożywających dziennie dwie łyżki mielonego siemienia lnianego stwierdzono obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
W 100 g siemienia lnianego jest (za Wikipedią):
- 42 g tłuszczów w tym 29 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 7,5 g jednonienasyconych;
- 27 g błonnika;
- 18 g białek o bardzo korzystnym zestawie aminokwasów;
- 1,6 mg witaminy B1 (126% dziennego rekomendowanego spożycia);
- 0,473 mg witaminy B6 (36% dziennego rekomendowanego spożycia);
- 392 mg magnezu (106% dziennego rekomendowanego spożycia);
- 255 mg wapnia;
- 5,73 mg żelaza (46% dziennego rekomendowanego spożycia);
- 4,34 mg cynku (43% dziennego rekomendowanego spożycia).
0 komentarze:
Prześlij komentarz