Płatki orkiszowe - zdrowie na talerzu | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

środa, 3 października 2012

Płatki orkiszowe - zdrowie na talerzu

Płatki orkiszowe - składnik mojego śniadania.



Pszenica orkisz - zboże uprawiane już w starożytności.
Pokarm gladiatorów.

Do uprawy orkiszu nie jest wymagane stosowanie nawozów, ani środków ochrony roślin. Posiada odporną łuskę, otaczającą ziarno, która skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery.


Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.), niż ziarno pszenicy zwyczajnej.
Posiada więcej i lepiej przyswajalnego glutenu.

Zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D.

Zawarty w nich kwas linolenowy jest wartościowy dla zdrowia.

Orkisz jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Pszenica orkisz zawiera łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, co umożliwia prawidłowe przyswajanie składników odżywczych.

Orkisz wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłych problemów z układem pokarmowym, przewlekłych infekcji, hemoroidów, dolegliwości związanych z układem kostnym, nowotworów oraz skutków ubocznych stosowania antybiotykoterapii.

Wartość energetyczna orkiszu - 320 kcal w 100 g. W 100 g jest 11,6 g bialka, 62,4 g węglowodanów
i 2,7 g tluszczu.

Płatki orkiszowe - to doskonały dodatek do jogurtów, zup, sałatek, jak również do samodzielnego spożycia.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly