Pszenica orkisz - zboże uprawiane już w starożytności.
Pokarm gladiatorów.
Do uprawy orkiszu nie jest wymagane stosowanie nawozów, ani środków ochrony roślin. Posiada odporną łuskę, otaczającą ziarno, która skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery.
Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.), niż ziarno pszenicy zwyczajnej.
Posiada więcej i lepiej przyswajalnego glutenu.
Zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D.
Zawarty w nich kwas linolenowy jest wartościowy dla zdrowia.
Orkisz jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
Pszenica orkisz zawiera łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, co umożliwia prawidłowe przyswajanie składników odżywczych.
Orkisz wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłych problemów z układem pokarmowym, przewlekłych infekcji, hemoroidów, dolegliwości związanych z układem kostnym, nowotworów oraz skutków ubocznych stosowania antybiotykoterapii.
Wartość energetyczna orkiszu - 320 kcal w 100 g. W 100 g jest 11,6 g bialka, 62,4 g węglowodanów
i 2,7 g tluszczu.
Płatki orkiszowe - to doskonały dodatek do jogurtów, zup, sałatek, jak również do samodzielnego spożycia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz