Gryka jest bogatym źródłem glikozydu, znanego jako rutyna.
Substancja ta wzmacnia i tonizuje ścianki najmniejszych naczyń krwionośnych - naczyń włosowatych.
Rutyna jest wykorzystywana do produkcji leków wspomagających leczenie nadciśnienia i miażdżycy.
Wartość energetyczna 100 g płatków gryczanych - 387 kcal.
W 100 g płatków znajduje się 9 g białka, 81g węglowodanów, 3g tłuszczu;
Płatki gryczane są źródłem licznych mikroelementów:
- magnezu,
- żelaza,
- siarki,
- kobaltu.
W mniejszych ilościach zawierają również: wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod.
Płatki bogate są w witaminę E oraz witaminy z grupy B.
Płatki gryczane posiadają w swym składzie lizynę i leucynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Płatki można dodawać do mleka, jogurtu, deserów, zup i sałatek, a także spożywać jako danie samodzielne.
Płatki gryczane mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz