Płatki gryczane - zdrowie na talerzu | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 23 września 2012

Płatki gryczane - zdrowie na talerzu

Płatki gryczane - składnik mojego śniadania.




Gryka jest bogatym źródłem glikozydu, znanego jako rutyna.
Substancja ta wzmacnia i tonizuje ścianki najmniejszych naczyń krwionośnych - naczyń włosowatych.
Rutyna jest wykorzystywana do produkcji leków wspomagających leczenie nadciśnienia i miażdżycy.

Wartość energetyczna 100 g płatków gryczanych - 387 kcal.

W 100 g płatków znajduje się 9 g białka, 81g węglowodanów, 3g tłuszczu;

Płatki gryczane są źródłem licznych mikroelementów:
- magnezu,
- żelaza,
- siarki,
- kobaltu.
W mniejszych ilościach zawierają również: wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod.

Płatki bogate są w witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Płatki gryczane posiadają w swym składzie lizynę i leucynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.

Płatki można dodawać do mleka, jogurtu, deserów, zup i sałatek, a także spożywać jako danie samodzielne.

Płatki gryczane mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.



Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly