W 100 g otrąb znajduje się ich aż 42,4 g, a do tego 16 g białka, 19,5 g węglowodanów, 4,6 g tłuszczu.
Wartość energetyczna 100 g otrębów pszennych - 185 kcal.
Otręby pszenne są doskonałym dodatkiem do pieczywa, zup, surówek i innych posiłków.
Spożywanie otrębów pszennych daje wiele korzyści:
- likwiduje zaparcia
- reguluje wypróżnienia
- zapobiega uchyłkowatości jelita grubego, hemoroidom, żylakom kończyn dolnych ,
- obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
Dla uzyskania działania przeczyszczającego wystarczą trzy łyżki otrąb dziennie.
Warto jednak zacząć spożywać je w mniejszych dawkach, stopniowo dochodząc do wyżej podanej.
UWAGA!
Zbyt duża ilość otrąb pszennych może spowodować biegunkę, wzdęcia, a nawet niedrożność.
Nadmierne spożywanie otrąb może spowodować także ostry stan podrażnienia jelit.
Nic w nadmiarze zatem.:)
OdpowiedzUsuńUmiar we wszystkim. Tylko dlaczego czasami jest tak trudno go zachować?
Usuń