Po nocnej burzy, słoneczny i bardzo ciepły dzień.
Niedziela, a więc na śniadanie jajka - tym razem jajecznica.
W lodówce cukinia, seler naciowy, papryka, czosnek, paluszki surimi.
Ale, że ostatnio pisałem o pokrzywie i mniszku lekarskim, pomyślałem, że dodam je do dzisiejszej jajecznicy.
W ogrodzie pokrzywy i mniszka rośnie pod dostatkiem.
Chodząc po mokrej od deszczu trawie, natrafiłem na rosnącą przy foliaku miętę.
Krótka myśl - A może spróbować?
Trzy listki mięty w garści.
Składniki na niedzielną jajecznicę:
Składniki na niedzielną jajecznicę:
- 3 jajka
- cukinia
- papryka
- cebula
- seler naciowy
- pomidor
- 2 papryczki chilli
- 3 paluszki surimi
- przyprawa garam masala
- 18 ziół Ojca Mateusza
- łyżeczka pasty z ostrych papryczek chilli
A do tego:
- pokrzywa (czubki)
- 4 listki mniszka
- 3 listki mięty
- szczypiorek
Liście mniszka zalałem lekko osoloną, ciepłą wodą, po to, by pozbyć się goryczki.
Cebulkę pokroiłem w półtalarki, poddusiłem krótko, dodałem warzywa twarde - seler naciowy, paprykę, po kilku kolejnych minutach cukinię, papryczkę chilli, pomidora, paluszki surimi.
Na koniec posiekany wcześniej czosnek oraz przyprawy, pokrzywa, mniszek i mięta.
W zasadzie tak przygotowane warzywa można zjeść same, bez jajek, ale ja miałem ochotę na jajecznicę.
Po kilku minutach miałem gotowe śniadanie.
Przecież dodałem mięty!
Smak mięty, mimo, że sama w sobie bardzo aromatyczna, nie był górujący nad innymi. To był raczej delikatny posmak, który wraz z ostrością papryczek chilli oraz przyprawami, stworzył unikalną, ciekawą smakową kompozycję.
Intuicja mnie nie zawiodła. :)
PS. Mogłem dodać więcej mniszka - jego goryczka nie była wyczuwalna.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO. :)
Lubię jajecznicę, ale takiej jeszcze nie jadłam...:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Była smaczna.
UsuńSama nie odważyłabym się na takie połączenie ale zaciekawiłaś mnie i będę tu częściej zaglądać po zdrowe inspiracje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWszyscy są tu mile widziani.