Wzdęcia brzucha - uuups! | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 3 lutego 2013

Wzdęcia brzucha - uuups!

Wzdęcia brzucha - każdemu się przytrafiają.

Spowodowane są nadmierną ilością gazów w przewodzie pokarmowym.

Wzdęcia żołądka są wynikiem nadmiernego zasysania powietrza podczas zbyt szybkiego połykania pokarmu, wynikiem czego jest odbijanie po jedzeniu.

Wzdęcia jelit są wynikiem nadmiernego zgromadzenia się gazów w okrężnicy, a są one wynikiem fermentacji bakteryjnej oraz przedostania się powietrza z żołądka do okrężnicy.

W moim przypadku przyczyną wzdęć prawdopodobnie jest długa praca w pozycji siedzącej, z małą ilością ruchu w ciągu dnia.
Raczej nie kojarzę przypadku wzdęć w dniu wolnym od pracy, kiedy ilość ruchu jest zdecydowanie większa.
Dlatego też w tym kłopotliwym przypadku odchodzę od biurka i robię mini gimnastykę - skręty tułowia, skłony, napinanie mięśni brzuch, podskoki.

Niemniej jednak częste nadmierne gromadzenie się gazów może świadczyć o zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego.

Co poza tym powoduje wzdęcia?
Oczywiście przyczynić się do tego może pokarm - fasola, kapusta, brokuły, cebula, suszone śliwki, rodzynki, kalafior, żółtka jaj, napoje gazowane.
Skutecznym sposobem na pozbawienie fasoli gazotwórczości jest przed gotowaniem moczenie jej przez noc w wodzie.

Żucie gumy, przeżuwanie z otwartymi ustami, jedzenie gorących pokarmów, szybkie jedzenie, rozmawianie w trakcie jedzenia - powoduje nadmierne połykanie powietrza.

Wskazane jest ciemne pieczywo i najlepiej niezbyt świeże.

Pierwszą pomocą w zwalczaniu wzdęć są oczywiście zioła, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, bakteriobójczo oraz pobudzającą na wydzielanie soku żołądkowego, np. kminek, bazylia, gorczyca, pieprz, kolendra, koper włoski, melisa, mięta pieprzowa, rumianek.

Po 30 g nasion kolendry, kminku i kopru włoskiego rozgnieść lub zemleć i zaparzać łyżeczkę mieszanki na szklankę wrzątku, pod przykryciem. Pij po jedzeniu.
Drobno zmielone można zażywać w postaci proszku (czubeczek łyżeczki) i popić wodą.

Pij napar z mięty pieprzowej - 3-4 razy dziennie.

Imbir - pij herbatkę lub żuj kawałek korzenia.

Żuj po jedzeniu pół łyżeczki ziaren kminku.

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly