Czym przyprawiać potrawy? | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 25 maja 2014

Czym przyprawiać potrawy?

Zawsze miałem problem, jakimi ziołami przyprawiać różne potrawy. 

Ostatnio wpałdła mi w ręce książka Aliny Stradeckiej, wydana już w 2004 roku - "Przyprawy niezbędne w kuchni". Autorka podaje przykładowe zestawienia potraw i najodpowiedniejszych do nich ziół.




Podaję więc za autorką, sam ciesząc się poznaną wiedzą.
  • Wieprzowina: czosnek, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka (wszystkie rodzaje), pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, curry
  • Cielęcina: szałwia, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, rozmaryn, koperek, papryka łagodna, pieprz biały
  • Wołowina: kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny
  • Barania: czosnek, estragon, kolendra, cząber, pieprz czarny, papryka ostra
  • Kurczęta: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, koperek, natka pietruszki, łagodne curry, papryka
  • Drób o ciemnym mięsie: majeranek, tymianek, estragon, cząber, imbir, pieprz zielony, ziele angielskie
  • Indyk: pieprz biały, goździki, cynamon, imbir, melisa, curry, rozmaryn
  • Ryby: tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, melisa, pieprz (wszystkie rodzaje), ziele angielskie, liście laurowe
  • Brukselka: gałka muszkatołowa, natka pietruszki, papryka łagodna
  • Buraki: kminek, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek lub natka pietruszki
  • Cykoria: natka pietruszki, ocet estragonowy
  • Fasola: cząber, bazylia, papryka, pieprz, rozmaryn, majeranek
  • Groszek zielony: natka pietruszki lub koperek, pieprz biały
  • Kapusta kiszona: kminek, cząber, majeranek, pieprz czarny, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy
  • Marchew: kolendra mielona, estragon, pieprz biały, natka pietruszki, mięta
  • Ogórki: pieprz biały, koperek lub natka pietruszki, mięta, curry
  • Ogórki kiszone: koper suszony, cząber, estragon
  • Papryka: bazylia, estragon
  • Pomidory: bazylia, papryka, pieprz (wszystkie rodzaje), natka pietruszki, oregano, zioła prowansalskie
  • Szparagi: estragon, natka pietruszki lub koperek
  • Szpinak: pieprz biały, gałka muszkatołowa, bazylia, czosnek
  • Ziemniaki: pieprz biały, gałka muszkatołowa, kminek, natka pietruszki lub koperek
  • Ciasta słodkie: cynamon, wanilia, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie mielone (w małych ilościach)

Brakuje mi w tym zestawieniu kurkumy, którą można dodawać np. do ryżu, zup, sosów.

Oczywiście zestawienie to nie jest pełne i jest tylko przykładowe, jak też należy wziąć pod uwagę, że każdy doprawia potrawy według własnego gustu i może mieć odmienną praktykę od wyżej podanej. 






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly