Brokuły, zwane kapustą szparagową lub zielonymi kalafiorami, znane są w Polsce już od XVII wieku.
W przeciwieństwie do kalafiora brokuły są łatwe w uprawie, mniej wymagające, potrafią znosić temperatury do kilku stopni poniżej zera. Co więcej, przemrożony jest smaczniejszy, w związku z czym sprawdza się jako mrożonka, co daje możliwość spożywania tego wartościowego warzywa przez cały rok.
Brokuły mają właściwości przeciwnowotworowe, a zwłaszcza ograniczają ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy.
Brokuły są warzywami bardzo zasobnymi w witaminy A, C, B1, B2, PP, sole mineralne - wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka, potas oraz kwasu foliowego.
Są bogatym źródłem karotenoidów, między innymi beta-karotenu, który hamuje aktywizację komórek rakowych.
Obecność w brokułach żelaza, witaminy C i kwasu foliowego sprzyja leczeniu anemii, chroni płód przed wadami wrodzonymi (w związku z czym są doskonałe dla kobiet w ciąży) i zwiększa poziom energii u osób chronicznie zmęczonych.
100 gram brokułów zawiera 1,3mg witaminy E, co zaspokaja 15% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę.
Brokuły chronią serce i usprawniają działanie układu krążenia.
Związki wytwarzane podczas trawienia ograniczają wytwarzanie wolnych rodników.
Osobiście preferuję brokuły na surowo, wcinam nawet łodygę.
Doskonałe ugotowane na parze.
Wyśmienite jako dodatek do surówek.
A do tego zupy, zapiekanki itp.
Polecam smakowite Bryndzowe babeczki z brokułami i kurkumą
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO.
Bardzo ciekawy blog :) Pozdrawiam.:)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/
Brokuły to jedne z moich ulubionych warzyw. Co prawda nie jadam ich na surowo tylko lekko podgotowane, ale będę musiała spróbować surowych.
OdpowiedzUsuńP.S. Gdzieś w gąszczu komentarzy zagubił mi się Pański z pytaniem na jakim kanale lecą Kudłaci Kucharze - na BBC Lifestyle. Przepraszam za to opóźnienie w odpowiedzi. Pozdrawiam
Polecam w postaci takiej surówki, którą dosyć często jadam na kolację.
UsuńZa informację dziękuję. :)
Uwielbiam brokuły w każdej postaci :) .
OdpowiedzUsuń