Cynamon - zdrowie na talerzu | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 28 października 2012

Cynamon - zdrowie na talerzu

Cynamon - składnik mojego śniadania.





Cynamon to przyprawa korzenna, popularna w kuchniach świata, uzyskiwana przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca - najbardziej ceniona z cynamonowca cejlońskiego.

Najważniejszym składnikiem cynamonu jest cinamaldehyd (aldehyd cynamonu) - substancja o działaniu łagodnie uspokajającym, przeciwbólowym i obniżającym ciśnienie krwi.

Cynamon ułatwia także trawienie, hamuje mdłości i biegunkę, wzmacnia serce, ułatwia oddychanie, usuwa zmęczenie, pobudza apetyt. Jest też dobrym środkiem przeciwgrypowym, odkaża jamę ustną (w czym dobre jest ssanie kawałka laski cynamonu, co także ma wpływ na brzydki oddech).


Aktywnym składnikiem cynamonu jest rozpuszczalny w wodzie polifenol o nazwie MHCP, który naśladuje insulinę, aktywując jej receptory i działa w komórkach jednocześnie z insuliną.
Z przeprowadzonych przez Human Nutrition Center badań wynika, że pół łyżeczki cynamonu dziennie znacznie obniża poziom cukru we krwi (sprawdziłem, u mnie poziom cukru spadł).

Klinicznie stwierdzono, że cynamon pomaga wyrównać poziom cholesterolu i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi.

Cynamon działa także podniecająco :) i w tym celu był już używany przez cesarzy chińskich.
Jako wyśmienity afrodyzjak Francuzi polecają wino otrzymywane z maceracji 60 g cynamonu i 30 g wanilii w jednym litrze dobrego wina (nie sprawdzałem, jeszcze nie muszę :) ).

Cynamon posiada także silne właściwości grzybobójcze, blokuje rozwój drożdży powodujących drożdżycę pochwy: przepis 8 lasek cynamonu pokruszyć i wrzucić do litra wrzątku, gotować na wolnym ogniu przez pięć minut (niektórzy zielarze polecają podmywanie się tym wywarem, a inni picie po pół szklanki cztery razy dziennie.

Według medycyny indyjskiej (ajurwedy) cynamon jest dobry na zgagę. W tym celu należy łyżeczkę cynamonu zalać szklanką wrzątku, parzyć przez dziesięć minut, odcedzić i wypić.






2 komentarze:

  1. Ależ nabrałam ochoty na wino z cynamonem i wanilią. :) Warto spróbować, szczególnie że ma spełniać rolę afrodyzjaku. ;) Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałem, że najlepiej działa z winem różowym, własnej roboty, ale tylko takim jak to WINO

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly