Otręby pszenne - zdrowie na talerzu | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

sobota, 22 września 2012

Otręby pszenne - zdrowie na talerzu

Otręby pszenne - składnik mojego śniadania.



Otręby pszenne



Otręby pszenne - to otoczka ziarna pszenicy. Są najbogatszym źródłem nierozpuszczalnych włókien - błonnika.
W 100 g otrąb znajduje się ich aż 42,4 g, a do tego 16 g białka, 19,5 g węglowodanów, 4,6 g tłuszczu.
Wartość energetyczna 100 g otrębów pszennych - 185 kcal.

Otręby pszenne są doskonałym dodatkiem do pieczywa, zup, surówek i innych posiłków.

Spożywanie otrębów pszennych daje wiele korzyści:
- likwiduje zaparcia
- reguluje wypróżnienia
- zapobiega uchyłkowatości jelita grubego, hemoroidom, żylakom kończyn dolnych ,
- obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,

Dla uzyskania działania przeczyszczającego wystarczą trzy łyżki otrąb dziennie.
Warto jednak zacząć spożywać je w mniejszych dawkach, stopniowo dochodząc do wyżej podanej.

UWAGA!
Zbyt duża ilość otrąb pszennych może spowodować biegunkę, wzdęcia, a nawet niedrożność.
Nadmierne spożywanie otrąb może spowodować także ostry stan podrażnienia jelit.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly