Szparagi - afrodyzjak, naturalny lek, czy tylko smaczne warzywo? | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

wtorek, 20 maja 2014

Szparagi - afrodyzjak, naturalny lek, czy tylko smaczne warzywo?

Większość osób uważa, że szparagi to tylko smaczna przekąska, ale warzywo to jest uprawiane już od ponad 2000 lat i już w starożytności uznawane było za afrodyzjak.



asparagus


Szparagi działają przede wszystkim moczopędnie.

Wartość odżywcza szparagów jest niewielka, to tylko około kilkanaście kilokalorii na 100 gram.
Teoretycznie można się nimi zajadać - nie utyjemy.
Jednak szparagi zawierają puryny. Z puryn powstaje kwas moczanowy i z tego też powodu dla osób leczących się ze skazy moczanowej, szparagi są niewskazane.

Zdrowe osoby mogą się szparagami zajadać, najwyżej częściej będą biegać do łazienki (szparagi są przecież moczopędne).



Szparagi zawierają niewielką ilość błonnika, w związku z czym posiadają lekkie działanie przeczyszczające. 
W szparagach znajdują się witaminy A, C, E i witaminy z grupy B, minerały - wapń, potas, fosfor, kwas foliowy, ale co chyba najważniejsze, w szparagach znajduje się asparagina - aminokwas endogenny, niezbędny dla organizmu, do prawidłowego rozwoju mózgu, wspomagająca pracę nerek.

Szparagi można zjadać same, ugotowane, zapiekane, ale też można z nich przyrządzać różne smakowite potrawy: zupy, tarty, zapiekanki, sałatki.









2 komentarze:

  1. Afrodyzjak czy nie, warto je jeść, zwłaszcza, że sezon na nie jest tak krótki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki. :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly