Moje inspiracje - omlet z zielonym nadzieniem | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 25 maja 2014

Moje inspiracje - omlet z zielonym nadzieniem




Niedziela, więc na śniadanie jajka.
Jajecznica, czy omlet?

Dzisiaj jednak omlet.
Wybór pod wpływem przepisu na omlet z Kuchni Biegacza.Przez użyty tam do nadzienia szpinak.
Szpinak, który od jakiegoś czasu zalega w mojej zamrażarce.
Wiadomo, szpinak to zieleń. Więc pomysł na omlet z zielonym nadzieniem.

Składniki na omlet:
  • 3 jajka
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki jogurtu
  • łyżka otrębów pszennych
  • sól himalajska
Składniki roztrzepać trzepaczką (to takie przydatne narzędzie).

Składniki na nadzienie:
  • trzy kostki mrożonego szpinaku
  • pęczek czubków pokrzywy
  • pęczek liści mniszka lekarskiego
  • cukinia (wiem w środku zielona nie jest, ale skórkę ma zieloną)
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa (ja dodałem 18 ziół Ojca Mateusza)
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka listów mięty
  • kilka listów bazylii
Składniki na nadzienie poddusić na patelni, na końcu dodają przyprawy i czosnek. Odstawić.

Roztrzepane składniki na omlet wylać na patelnię. Smażyć na małym ogniu (skąd wziąć ogień na kuchence elektrycznej?).
Podsmażyć z obu stron.
Przełożyć na talerz, wyłożyć nadzienie.
Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem.
Ładnie przystroić do zdjęcia.



Zjeść z zadowoleniem.




4 komentarze:

  1. Omlet wygląda bosssko! :) Aż zgłodniałam. Lepiej pędzę pobiegać, a zjem później :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie omlety zazwyczaj są na słodko, ale widzę, że ten wygląda przepysznie!
    Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly