Brokuły - zdrowie na talerzu | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

piątek, 30 maja 2014

Brokuły - zdrowie na talerzu




Brokuły, zwane kapustą szparagową lub zielonymi kalafiorami, znane są w Polsce już od XVII wieku.

W przeciwieństwie do kalafiora brokuły są łatwe w uprawie, mniej wymagające, potrafią znosić temperatury do kilku stopni poniżej zera. Co więcej, przemrożony jest smaczniejszy, w związku z czym sprawdza się jako mrożonka, co daje możliwość spożywania tego wartościowego warzywa przez cały rok.




Brokuły mają właściwości przeciwnowotworowe, a zwłaszcza ograniczają ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy.

Brokuły są warzywami bardzo zasobnymi w witaminy A, C, B1, B2, PP, sole mineralne - wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka, potas oraz kwasu foliowego.

Są bogatym źródłem karotenoidów, między innymi beta-karotenu, który hamuje aktywizację komórek rakowych.

Obecność w brokułach żelaza, witaminy C i kwasu foliowego sprzyja leczeniu anemii, chroni płód przed wadami wrodzonymi (w związku z czym są doskonałe dla kobiet w ciąży) i zwiększa poziom energii u osób chronicznie zmęczonych.

100 gram brokułów zawiera 1,3mg witaminy E, co zaspokaja 15% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę.

Brokuły chronią serce i usprawniają działanie układu krążenia.

Związki wytwarzane podczas trawienia ograniczają wytwarzanie wolnych rodników.

Osobiście preferuję brokuły na surowo, wcinam nawet łodygę.

Doskonałe ugotowane na parze.
Wyśmienite jako dodatek do surówek.

A do tego zupy, zapiekanki itp.

Polecam smakowite Bryndzowe babeczki z brokułami i kurkumą



Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy blog :) Pozdrawiam.:)
    http://przepisnazycie2f.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuły to jedne z moich ulubionych warzyw. Co prawda nie jadam ich na surowo tylko lekko podgotowane, ale będę musiała spróbować surowych.

    P.S. Gdzieś w gąszczu komentarzy zagubił mi się Pański z pytaniem na jakim kanale lecą Kudłaci Kucharze - na BBC Lifestyle. Przepraszam za to opóźnienie w odpowiedzi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w postaci takiej surówki, którą dosyć często jadam na kolację.

      Za informację dziękuję. :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly