października 2012 | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 28 października 2012

Cynamon - zdrowie na talerzu

Cynamon - składnik mojego śniadania.





Cynamon to przyprawa korzenna, popularna w kuchniach świata, uzyskiwana przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca - najbardziej ceniona z cynamonowca cejlońskiego.

Najważniejszym składnikiem cynamonu jest cinamaldehyd (aldehyd cynamonu) - substancja o działaniu łagodnie uspokajającym, przeciwbólowym i obniżającym ciśnienie krwi.

Cynamon ułatwia także trawienie, hamuje mdłości i biegunkę, wzmacnia serce, ułatwia oddychanie, usuwa zmęczenie, pobudza apetyt. Jest też dobrym środkiem przeciwgrypowym, odkaża jamę ustną (w czym dobre jest ssanie kawałka laski cynamonu, co także ma wpływ na brzydki oddech).


Aktywnym składnikiem cynamonu jest rozpuszczalny w wodzie polifenol o nazwie MHCP, który naśladuje insulinę, aktywując jej receptory i działa w komórkach jednocześnie z insuliną.
Z przeprowadzonych przez Human Nutrition Center badań wynika, że pół łyżeczki cynamonu dziennie znacznie obniża poziom cukru we krwi (sprawdziłem, u mnie poziom cukru spadł).

Klinicznie stwierdzono, że cynamon pomaga wyrównać poziom cholesterolu i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi.

Cynamon działa także podniecająco :) i w tym celu był już używany przez cesarzy chińskich.
Jako wyśmienity afrodyzjak Francuzi polecają wino otrzymywane z maceracji 60 g cynamonu i 30 g wanilii w jednym litrze dobrego wina (nie sprawdzałem, jeszcze nie muszę :) ).

Cynamon posiada także silne właściwości grzybobójcze, blokuje rozwój drożdży powodujących drożdżycę pochwy: przepis 8 lasek cynamonu pokruszyć i wrzucić do litra wrzątku, gotować na wolnym ogniu przez pięć minut (niektórzy zielarze polecają podmywanie się tym wywarem, a inni picie po pół szklanki cztery razy dziennie.

Według medycyny indyjskiej (ajurwedy) cynamon jest dobry na zgagę. W tym celu należy łyżeczkę cynamonu zalać szklanką wrzątku, parzyć przez dziesięć minut, odcedzić i wypić.






środa, 10 października 2012

Siemię lniane - zdrowie na talerzu

Siemię lniane - składnik mojego śniadania.




Różnorodność zastosowań siemienia lnianego sprawia, że jest ono jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej.

Siemię lniane jest źródłem ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6, które chronią błony komórkowe. 

Siemię lniane zawiera substancje zwane lignanami, które korzystnie wpływają na rożne hormony, jak też pomagają zwalczać nowotwory, infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybice.

Siemię lniane mielone (w takiej postać jest składnikiem mojego śniadania) jest doskonałym źródłem błonnika, co ma znakomity wpływ na działanie układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit.

Zawarte w siemieniu lnianym fitoestrogeny, które korzystnie wpływają na cykl miesiączkowy, wspomagają czynność macicy, leczą choroby prostaty  (stosowany jest w leczeniu niepłodności kobiecej i męskiej)

Siemię zwiększa wilgotność śluzówki, co łagodzi objawy suchego kaszlu, a także stosowany jest przez osoby intensywnie używające swojego głosu - łyżkę ziaren siemienia zalej gorącą wodą, odstaw na noc, rano wypij. 

Uzyskany z siemienia lnianego śluz może być używany także jako odżywka do włosów, ponieważ dobrze nawilża suche i zniszczone włosy.

Siemię lniane ma przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące.

U osób spożywających dziennie dwie łyżki mielonego siemienia lnianego stwierdzono obniżenie poziomu cholesterolu LDL.


W 100 g siemienia lnianego jest (za Wikipedią):
42 g tłuszczów w tym 29 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 7,5 g jednonienasyconych;
27 g błonnika;
18 g białek o bardzo korzystnym zestawie aminokwasów;
1,6 mg witaminy B1 (126% dziennego rekomendowanego spożycia);
0,473 mg witaminy B6 (36% dziennego rekomendowanego spożycia);
392 mg magnezu (106% dziennego rekomendowanego spożycia);
255 mg wapnia;
5,73 mg żelaza (46% dziennego rekomendowanego spożycia);
4,34 mg cynku (43% dziennego rekomendowanego spożycia).




środa, 3 października 2012

Płatki orkiszowe - zdrowie na talerzu

Płatki orkiszowe - składnik mojego śniadania.



Pszenica orkisz - zboże uprawiane już w starożytności.
Pokarm gladiatorów.

Do uprawy orkiszu nie jest wymagane stosowanie nawozów, ani środków ochrony roślin. Posiada odporną łuskę, otaczającą ziarno, która skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery.


Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.), niż ziarno pszenicy zwyczajnej.
Posiada więcej i lepiej przyswajalnego glutenu.

Zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D.

Zawarty w nich kwas linolenowy jest wartościowy dla zdrowia.

Orkisz jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Pszenica orkisz zawiera łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, co umożliwia prawidłowe przyswajanie składników odżywczych.

Orkisz wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłych problemów z układem pokarmowym, przewlekłych infekcji, hemoroidów, dolegliwości związanych z układem kostnym, nowotworów oraz skutków ubocznych stosowania antybiotykoterapii.

Wartość energetyczna orkiszu - 320 kcal w 100 g. W 100 g jest 11,6 g bialka, 62,4 g węglowodanów
i 2,7 g tluszczu.

Płatki orkiszowe - to doskonały dodatek do jogurtów, zup, sałatek, jak również do samodzielnego spożycia.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly