Seler - warzywne wzmocnienie | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 25 marca 2012

Seler - warzywne wzmocnienie

Seler - warzywo, które zasługuje na większe uznanie, niż je darzymy.

Skarbnica witamin - A, B1, B2, B6, PP, E, C.

Jest w nim dziewięć ważnych aminokwasów, w tym m.in. walina wspomagająca mechanizm widzenia, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy.

Cały skład mikroelementów: sodu, potasu, magnezu, manganu, chloru, siarki, wapnia, fosforu i żelaza.

celeriac whole vignette

No i co równie ważne, aby przytyć musimy zjeść selera na prawdę dużą ilość.
Kilogram selera to tylko 40 kalorii!


Seler działa wzmacniająco, rozwalniająco, zaopatruje organizm w składniki mineralne, leczy kamicę moczową, gościec, wzdęcia, kolki żołądkowe, łagodzi sklerozę, przy schorzeniach pęcherza moczowego łagodzi wydzielanie moczu, łagodzi zaburzenia miesiączkowe, leczy reumatyzm, poprawia przemianę materii, usprawnia pracę nerek, wątroby, działa korzystnie na dolegliwości sercowe. Obniża ciśnienie krwi.

Stosowany zewnętrznie działa kojąco na rany i odmrożenia.

Selerem można się zajadać jako przekąską między posiłkami lub jako kolacja (śniadanie), samym lub w postaci surówek z dodatkiem jabłek, ziemniaków, papryki lub wedle fantazji, z przyprawami ziołowymi i dodatkiem śmietany lub (i) majonezu.
Starty, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki.

Przepis na wzmocnienie:
utrzeć 200g selera i zmacerować w jednym litrze białego wina przez 48 godzin w ciemnym miejscu. Odcedzić. Pić po kieliszku dwa razy dziennie.

Z utartego selera i cukru (w proporcji 5:1) sporządzamy sok, który korzystnie działa na samopoczucie i na krwiopochodne zapalenie nerek. Zażywać do dwóch łyżeczek dziennie po jedzeniu.

Napar z liści i nasion selera stosowany jest przy wzdęciach i kolkach jelitowych.

Sok z selera stosuje się do obmywania ran i jako okłady na rany.

Seler to także naturalny afrodyzjak. Działający zarówno na mężczyzn, jak i kobiety.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly