Dzieli się ją na dwa rodzaje: miażdżycę tętnic szyjnych i kręgowych (powszechnie nazywana sklerozą) oraz miażdżycę tętnic kończyn dolnych.
Na skutek zwężenia, a nawet zamknięcia tętnic, następuje niedotlenienie (niedokrwienie) prawie wszystkich narządów, w tym przede wszystkim serca, mózgu, nerek i stóp.
Przyczyną miażdżycy jest cholesterol i lipidy, które gromadzą się w błonie wewnętrznej tętnic.
Wbrew ogólnemu poglądowi, miażdżyca nie jest chorobą tylko ludzi starszych. Potrafi rozpocząć się już w młodości, a jest wynikiem nieodpowiedniej diety - tłustej i słodkiej.
Pierwszymi objawami miażdżycy mogą być zawroty i bóle głowy, osłabienie psychiki, utrata pamięci, bezsenność, bóle w łydkach i stopach.
Profilaktycznym sposobem na leczenie miażdżycy jest dieta.
Należy ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy.
Jeść przede wszystkim czerstwe pieczywo razowe, gruboziarniste, grube kasze. Chude mięso i ryby, a zwłaszcza morskie (np. makrele). Używać olej sojowy, kukurydziany, słonecznik, oliwę z oliwek. Spożywać duże ilości owoców i warzyw, najlepiej tek, które zawierają najwięcej witaminy C: kiszoną kapustę, paprykę, pomidory, sałatę, nać pietruszki, owoce cytrusowe, buraki, jabłka.
Zjadanie przynajmniej pięciu łyżek dziennie otrębów owsianych jest skutecznym sposobem na oczyszczenie krwi i rozpuszczenie blaszek miażdżycowych w tętnicach.
No i niezawodny czosnek.
Już dwa ząbki czosnku dziennie powinny być skutecznym sposobem przeciwko miażdżycy.
Przy jej zaawansowanym stadium, spożywanie 20 ząbków czosnku dziennie przez trzy miesiące, może być skutecznym sposobem na wyzdrowienie.
Jeśli będziesz gotować czosnek przez dwie minuty we wrzątku, straci on swój cudowny aromat, a zachowa przy tym swoje właściwości lecznicze.
Dobrze napisane
OdpowiedzUsuń