Owoce kminku zawierają olejek, a w nim wpływające na jego wartość karwon oraz limonen, żywice, garbniki, wosk, sole mineralne, flawonoidy (kwercetyna i kemferol), tłuszcze, białka i cukry oraz kwasy organiczne (kawowy).
Kminek działa rozkurczowo i wiatropędnie, mlekopędnie, moczopędnie, pasożytobójczo, pobudza czynności serca i układu nerwowego, poprawia apetyt, reguluje krwawienie miesięczne, ułatwia przyswajanie składników pokarmu, usuwa stany skurczowe w przewodzie pokarmowym, wzmacnia ruchy perystaltyczne jelit, wzmacnia procesy przemiany materii, poprawia trawienie, działa żółciopędnie.
Kminek najczęściej stosowany jest przy wzdęciach i bólach brzucha, braku apetytu, słabej laktacji u karmiących matek, skąpych miesiączkach, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, niedomogach wątroby, niestrawności, skurczach żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy.
Napar z kminku: 1 łyżeczkę kminku zalać 1 szklanką wrzątku. Pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie 1/2 do 1 szklanki dziennie po posiłku. Wywar ten stosowany jest przy zaburzeniach jelitowych, niedomaganiu pęcherzyka żółciowego, za[paleniu oskrzeli i płuc.
Kminek zmielony stosuje się doustnie - 1 gram kminku z miodem lub dżemem 2-4 razy dziennie jako środek wiatropędny.
Nalewka kminkowa: 1 litr wódki zalać 40 g kminku i 200 g cukru. Macerować 8-10 dni. Odcedzić. Pić po posiłku 50 g przy wzdęciach i niestrawności.
Ogólnie kminek należy dodawać do potraw ciężko strawnych, takich jak bigos, razowy chleb, potrawy z grochem, wieprzowiną.
Dla matek karmiących, na poprawę trawienia u niemowląt: 1 łyżeczkę zmielonego kminku zalać 1,5 szklanki wody, popijać 1/4 szklanki dwa razy dziennie.
Osobiście przy problemach trawiennych zjadam trochę ziaren kminu (trzeba trochę potrzymać w ustach by zmiękły, inaczej ciężko się je gryzie) - pomaga.
Bardzo lubię używać kminku w kuchni :)
OdpowiedzUsuńMłoda mama gotuje...
Dobrze, że młoda mama używa kminku i przyzwyczaja przez to dzieci do jego smaku.
UsuńChociaż nie tylko smak jest jego zaletą.