Cebula a zdrowie | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Cebula a zdrowie

Cebula a zdrowie

- takie powiązanie w zasadzie nie podlega żadnej dyskusji.

Onion_8174068

To warzywo od wieków znane jest jako lek pierwszej pomocy.

Na przeziębienia, infekcje, rany, owrzodzenia.
Cebula obniża poziom cukru we krwi, obniża także poziom cholesterolu.
Jest źródłem 17 różnych minerałów, m.in.: siarki, potasu, cynku, selenu, żelaza, wapnia.
To także skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C, E.
Gotowana traci swoje działanie drażniące (powodujące np. łzawienie oczu) i dość dobrze przyjmuje się nawet przy chorobach żołądka.

Syrop z cebuli

Dwie dość duże cebule, pięć łyżek płynnego miodu.
Cebule utrzeć na tarce, przełożyć do garnka, dodać miód i podgrzać (nie zagotować).
Odstawić do wystygnięcia. Odcedzić i wycisnąć przez gazę.

Stosowanie:
dorośli: 1-2 łyżki 3-4 razy dziennie
dzieci: 1-2 łyżeczki 3-4 razy dziennie.


Taki syrop z cebuli to wartościowy antybiotyk, zalecany w przeziębieniach, grypie, katarze, zapaleniu gardła. Łagodzi suchy kaszel, ułatwia odkrztuszanie.

Cebulowo-miodowe wino
Trzy duże cebule, 100g miodu (najlepiej wielokwiatowy lub spadziowy) 0,7l wytrawnego wina gronowego.
Cebule utrzeć na tarce, przedłożyć do słoja. Dodać miód i wino. Słoik szczelnie zamknięty trzymać w ciepłym miejscu przez 7-9 dni. Po tym czasie odcedzić i wycisnąć przez gazę, Przelać do ciemnej butelki, przechowywać w lodówce.

Stosowanie: 2 łyżki 2-3 razy dziennie.

Wino to ma właściwości wzmacniające organizm. Chroni przed infekcjami, zapaleniem oskrzeli i płuc. Upłynnia szkodliwą wydzielinę zalegającą podczas infekcji w gardle i oskrzelach. Działa przeciwzakrzepowo.






1 komentarz:

  1. Syrop z cebuli i syrop z buraka ćwikłowego. Te dwa specyfiki nie raz w mojej młodości wyciągały mnie z najgorszego przeziębienia. Syrop z buraka ćwikłowego nawet mi smakował.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly