Osteoporoza - przyczyny, sposoby zapobiegania i leczenia | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 22 stycznia 2012

Osteoporoza - przyczyny, sposoby zapobiegania i leczenia




Osteoporoza - to inaczej odwapnienie kości.
Głównym składnikiem tkanki kostnej jest wapń i jego brak jest przyczyną osłabienia budowy kości.
Kości stają się słabe, mało odporne na obciążenia, skutkiem czego dochodzi do złamań, a zwłaszcza u ludzi starszych tak skomplikowanych złamań stawu biodrowego. Zbyt mała ilość wapnia dostarczana organizmowi wraz pożywieniem powoduje, że aby zapewnić jego wystarczającą ilość we krwi, jest on pobierany właśnie z kości.

Poza tym mięso, ser, cukier czy tłuszcze zwierzęce dostarczają podczas trawienia duże ilości szkodliwych kwasów - mlecznego, szczawiowego, moczowego itp. Przed ich trującymi efektami chronią nas sole wapnia, tak więc im więcej w naszym pożywieniu szkodliwych substancji, tym mniej w naszych kościach wapnia.

Jednym z głównych powodów ubytku wapnia jest zbyt duże spożycie cukru i wszelkiego rodzaju wyrobów go zawierających.

Według medycyny konwencjonalnej leczenie osteoporozy jest trudne, a nawet w niektórych przypadkach niemożliwe. Często jednak zapominamy o darach natury, która zawsze przychodzi nam z pomocą w trudnych sytuacjach.



Leczenie osteoporozy, czy też wcześniej zapobieganie osteoporozie, jest możliwe, a nawet skuteczne, a metodą na to jest przede wszystkim zmiana naszych nawyków żywieniowych, a zwłaszcza włączenie do jadłospisu jak najwięcej warzyw i owoców, a zwłaszcza takich, które zawierają duże ilości wapnia, fosforu, potasu i magnezu:
  • marchew 
  • rzepa 
  • sałata 
  • groszek 
  • jabłka 
  • wiśnie 
  • agrest 
  • seler (panowie! to także afrodyzjak) 
  • otręby 
  • orzechy 
  • szpinak 
  • kapusta 
  • kalafior
i inne.

Jednakże do tego aby wapń został przyswojony niezbędne są witaminy C i D w naturalnej postaci, które znajdują się w wyżej wymienionych owocach i warzywach, ale także w burakach, ziemniakach, pomidorach, pietruszce itp.

Bardzo skutecznym sposobem w walce z osteoporozą jest skorupka jajka.

eggshells

Wapń w nich zawarty jest w 90% przyswajany. Poza tym skorupki zawierają niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, krzem, cynk i inne.
Skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale także usuwa pierwiastki promieniotwórcze.
Zażywanie skorupki jajka nie powoduje skutków ubocznych.
Przepis:
Skorupki jajka moczyć we wrzątku prze 5 minut. Wysuszyć i zmielić w młynku do kawy. Zażywać od 0,5 do 1 grama dziennie z sokiem z połowy cytryny lub dodawać do potraw.




2 komentarze:

  1. Jeśli chodzi o przygotowanie proszku ze skorupek jaj, słyszałam, że warto po wyparzeniu wrzątkiem, włożyć je do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Takie prażenie ma wyeliminować śladowe ilości salmonelli. Jaka jest Państwa opinia? Czy to jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim opisie jest parzenie przez 5 minut we wrzątku, nie wyparzenie wrzątkiem, więc wydaje mi się, a piszę to za Tombakiem, że to powinno wystarczyć.
      Prażenie w piekarniku jednak z pewnością nie zaszkodzi.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly