Cukinia - moje codzienne zdrowie na talerzu | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

sobota, 14 czerwca 2014

Cukinia - moje codzienne zdrowie na talerzu




Dlaczego codzienne?

Ano dlatego, że cukinię jem praktycznie codziennie.
Może nie są to duże dawki, ot kilka plasterków (grubszych) na kanapki do pracy (codziennie), ale zdarza się co jakiś czas jako składnik kolacyjnej sałatki (można o tym przeczytać we wpisie "Co jeść na kolację - jarzynowa improwizacja"), czy też w innej postaci.



Cukinia ma duże właściwości odżywcze.
Posiada dużo witaminy A, a także witaminy PP, B1, C, karoten oraz sole mineralne, a zwłaszcza jest bogatym źródłem potasu.

Cukinia zawiera także kwas foliowy - 100 gram tego warzywa zaspokaja ponad 25% dziennej dawki.

Trzeba pamiętać, że największą wartość mają cukinie młode, nie wyrośnięte, takie o wielkości 15 do 25 centymetrów, a na jej końcu tkwi jeszcze okwiat.
Oczywiście, najsmaczniejsze i najzdrowsze będą cukinie z własnej uprawy, a sama uprawa cukinii jest łatwa.

Cukinia owocuje nawet wcześniej niż ogórek, a owoce wydaje, przy właściwej pielęgnacji, nawet do września.

Cukinię można zjadać na surowo ze skórką, która zawiera karoten, lub bez.

Cukinia doskonale działa na trawienie, na większość chorób wątroby i w ogólne na przewód pokarmowy.

Poza zjadaniem cukinii na surowo, można ją przyrządzać na różne sposoby: gotować, smażyć, faszerować, zapiekać, kisić.
Może być składnikiem najprzeróżniejszych potraw.
Jedliście kiedyś paszteciki z cukinii?


Jeśli choć trochę, a mam nadzieję, że więcej niż trochę, wpis ten okazał się dla Ciebie pod jakimś względem przydatny lub choćby przekonał Cię do cukinii, proszę kliknij LUBIĘ TO. :)




3 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinie. Jem ją prawie do wszystkiego, najczęściej na surowo w sałatce lub duszoną np. w leczo.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie. Dieta, sport i zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cukinię w każdej postaci ;)

    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Do jedzenia cukinii namawiać mnie nie trzeba, ale o jej właściwościach na przewód pokarmowy czytam pierwszy raz :) ciekawe

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly