Superżywność Jedzenie i medycyna przyszłości David Wolfe - recenzja książki | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

sobota, 25 kwietnia 2015

Superżywność Jedzenie i medycyna przyszłości David Wolfe - recenzja książki

Mam nieskrywaną przyjemność zrecenzowania książki Davida Wolfe`a - Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości.



Piszę "przyjemność", chociaż biorąc do ręki tę książkę nie spodziewałem się po niej większych rewelacji, jednak czytając ostatnie strony, a nawet już dużo wcześniej, byłem przekonany o jej wartości, którą nie tyle może, co daje, czytającemu.

Oczywiście nie każdy doceni zawartą w niej wiedzę, bo też nie dla każdego książka ta jest przeznaczona, chociaż myślę, że każdy powinien ją przeczytać.

David Wolfe - już uznany w świecie, a na pewno w Stanach Zjednoczonych, autorytet w dziedzinie żywienia.
Wszechstronnie wykształcony, profesor w dziedzinie dotyczącej żywienia z wykorzystaniem produktów surowych.
Prekursor wprowadzania do powszechnego obiegu takich produktów jak surowe organiczne ziarna kakaowca, jagody goji, jagody inkaskie, masło kakaowe, ekstrakt z maki, olej kokosowy tłoczony na zimno oraz inne.
Mówca, wykładowca, doradca, trener.
Autor kilku książek o tematyce zdrowotnej (niestety, nie przetłumaczonych na nasz język).
Założyciel fundacji Fruit Tree Planting Foundation, której celem jest zasadzenie 18 miliardów drzew owocowych.

Książka.
Z zewnątrz taka zielono-czarno-biała cegiełka. Prawie 400 stron.

Po niezbyt długim wstępie, zaczyna się to, co w książce najważniejsze.
Opis 10 najlepszych rodzajów superżywności, a więc:
  • jagód goij 
  • kakaowca 
  • maki
  • produktów pszczelich - miodu, pierzgi, mleczka pszczelego, propolisu
  • spiruliny 
  • niebieskozielonych alg AFA 
  • fitoplanktonu morskiego
  • aloesu 
  • siemienia konopnego (a tak! konopie są bardzo zdrowe) 
  • orzechów kokosowych 
poczynając od rysu historycznego, poprzez właściwości, skład, korzyści, zastosowanie, kończąc każdy rozdział  przepisami z zastosowaniem tych produktów.

Listę superżywności autor uzupełnia jeszcze kilkoma, wartymi uwagi, produktami takimi jak:
  • acai
  • chlorella 
  • jagody camu camu
  • jagody inkaskie
  • bulwa yaconu
  • listownicowce 
  • noni
Może nie o wszystkich tych produktach słyszałem, ale już w trakcie czytania książki byłem świadom, że moja wiedza na temat opisywanych, już mi znanych produktów, była czasami nawet więcej niż skromna.

Czy wiesz, że:
  • pierzga (pyłek pszczeli) korzystnie wpływa na wzrost siły, wytrzymałości, energii, zwinności - spożywana regularnie potrafi zwiększyć o 40-50 % poziom siły mięśni
  • spirulina zawiera największe (pod względem wagi) stężenie białka spośród wszystkich znanych jadalnych produktów - w zależności od odmiany wynosi ono 65-71 %
  • ze względu na swoją wartość (w tym leczniczą) nasiona kakaowca były środkiem płatniczym Azteków
  • niebieskozielone algi AFA zawierają nadzwyczaj duże stężenie niebieskiego pigmentu o nazwie fikocyjanina, który efektywnie wspiera pracę układu odpornościowego poprzez pobudzanie produkcji komórek macierzystych w szpiku kostnym
  • morski fitoplankton zawiera niepowtarzalną kombinację składników odżywczych, w tym niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, nukleotydów, DNA, RNA, bialka, chlorofilu, witamin, minerałów, pierwiastków i polisacharydów
  • żel z surowego aloesu zawiera witaminy A, C i E, pierwiastki: siarkę, wapń, magnez, cynk, selen i chrom, a także przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy, sterole ligninę i polisacharydy - zawarte w aloesie polisacharydy w szczególny sposób nawilżają stawy, mózg, układ nerwowy i skórę
  • chlorella wspiera optymalne funkcjonowanie i oczyszczanie wątroby - przyjęcie 4-6 gramów chlorelli przed spożyciem nawet dużej ilości alkoholu zapobiega kacowi :)


Nie opiszę wszystkich faktów potwierdzających mega-właściwości tych produktów, nie mniej jednak, pod wpływem nowo poznawanej wiedzy, już w trakcie czytania książki przeszukiwałem Internet w poszukiwaniu ich na rynku polskim.

Faktem jest, że nie są one najtańsze, ale niezaprzeczalnym również faktem jest ich wspaniałe działanie na ludzki (i nie tylko) organizm, pozwalające na odzyskanie i poprawę zdrowia, uniknięcie wielu chorób, zwiększenie energii i sprawności, wzmocnienie organizmu.
I fakt ten powinien przekonać każdego do zwrócenia swojej uwagi w stronę tej superżywności, tym bardziej, że informacje zawarte w tej książce o prozdrowotnych właściwościach tych produktów, poparte są, przywołanymi na kilkudziesięciu stronach, badaniami naukowymi.

Cena książki z okładki to 59,90zł.
Książkę tę można jednak kupić dużo taniej, chociażby w księgarni internetowej CzaryMary, w której sam zaopatruję się w książki w tematyce bliskiej moim zainteresowaniom.

Czy warto mieć tę książkę w swojej bibliotece?

Zdecydowanie TAK!





16 komentarzy:

  1. Książka zapowiada się bardzo interesująco i koniecznie muszę ją nabyć. Już nie mogę się doczekać tej lekturki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka ciekawa tylko skąd wziąść te wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukałem i znalazłem ten sklep http://www.sklep.samouzdrawianie.pl

      Usuń
  3. Zdrowe czytanie, zdrowe odżywianie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam portal gramozycie.pl. Świetne porady dotyczące zdrowia dla osób z problemami kardiologicznymi!

    OdpowiedzUsuń
  5. O większości z tych składników nie miałam pojęcia, dlatego tym bardziej zapoznam się z książką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to teraz zacznie się plaga pakerów latających za pyłkiem pszczelim :) A na poważnie to ciekawe informacja, chyba kupię tą książkę, szkoda że nie przeczytałem tego 3 dni temu bo bym ją dał w prezencie mamie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna książka nastawienia ludzi nie zmieni, chociaż myślę, że część z nich, po przeczytaniu książki, faktycznie coś w sobie zmieni.
      No tak. Ta książka to byłby dobry prezent na dzień mamy. :)

      Usuń
  7. Dzięki za adres sklepu, trzeba będzie coś kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W Matrasie jest teraz promocja na ta ksiazke ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Potwierdzam jest w matrasie jeszcze w promocji, może nie jest tania ale te parę zl można zaoszczędzić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tej chlorelli to ostatnio jakby więcej się mówi, spirulina i jagody goi też - ale mąka? Raczej wszyscy krzyczą, że mąka to takie zło jak biały cukier. Choć osobiście bardzo lubie wszelkie mączne produkty. Najwyraźniej muszę po prostu sięgnąć po książkę i doczytać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mąka tylko maka, zamiennie do maca. Nie wiem, czy taką wersję wybrał autor, czy tłumacz.

      Usuń
  11. Nature4You.co.uk jest to sklep online z wysyłka w UK. Oferujemy zdrową żywność z całego świata.Tylko najwyższej jakości produkty spożywcze i zioła: Nasiona Chia, Cistus Incantus - Czystek Herbata, Młody Jęczmień, Ksylitol - Cukier brzozowy, Erytrol, Sól Himalajska, Zielona Kawa, Herbata Lapacho, Herbata Catuaba, Tabletki Chlorella i inne...... Jesteśmy zobligowani żeby dostarczać najlepszą jakosć za odpowiedią cenę z jak najszybszą dostawa na terenie United Kingdom. Staramy sprostać najwyższym wymaganiom naszych Klientów.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda, że nie ma nic o yerbie, która jest już całkiem popularna w Polsce ale wiele osób dalej traktuję to jako coś egzotycznego. A ma dużo fajnych właściwości. Od siebie bardzo polecam yerba mate sklep i zachęcam do zamiany kawy na yerbę, choćby od czasu do czasu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Książka cały czas aktualna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly