Mięta jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych roślin leczniczych.
Stosowana leczniczo już w starożytności, niezmiennie bardzo ceniona do czasów obecnych.
Wykorzystywana jest także w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym, tytoniowym.
Mięta pieprzowa jest krzyżówką mięt dziko rosnących - nadwodnej i zielonej, w związku z czym w stanie naturalnym nie występuje.
Zawiera olejki eteryczne (mentol, cineol, limonen, tymol i menton), pinen, sabinen, garbniki, żywice, pektyny, kwasy organiczne (octowy i walerianowy), flawonoidy, gorycze, prowitaminę A, witaminę C, karoten, rutynę, sole mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk, bor, miedź, molibden i glin).
Mięta pieprzowa ma działanie przeciwskurczowe, uspokajające, przeciwwymiotne, dezynfekcyjne, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych i żółci w wątrobie, przeciwfermentacyjne, wiatropędne, żółciopędne, bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwpasożytnicze.
Wyciąg z liści mięty działa pobudzająco na układ nerwowy, wzmaga czynność wydzielniczą żoładka i wątroby, ułatwia trawienie, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelist i dróg żółciowych, przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne,.
Olejek miętowy działa tak samo jak liście, lecz znacznie mocniej, stosuje się go tylko doustnie w bakteryjnym zapaleniu dróg żółciowych.
W postaci areozolu jest bardzo silnym środkiem bakteriobójczym, ma właściwości przeciwbólowe.
Napar z liści mięty stosowany jest przy zaburzeniach trawiennych - bólach brzucha, wzdęciach, zgadze, odbijaniu, nudnościach, braku łaknienia, jako środek uspokajający, przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni.
Herbata z liści mięty pieprzowej jest napojem orzeźwiającym i chłodzącym.
Świeże posiekane liście mięty mogą stanowić przyprawę praktycznie do wszystkiego.
Wspaniale sprawdza się we wszelkiego typu sałatkach, jak choćby tej z truskawkami.
Wspaniale sprawdza się we wszelkiego typu sałatkach, jak choćby tej z truskawkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz