Czosnek - natura Ci pomoże | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

poniedziałek, 8 lutego 2010

Czosnek - natura Ci pomoże



Artsy Garlic Braids

O zdrowotnych właściwościach czosnku napisano i powiedziano już bardzo dużo.
Czosnek, w parze z cebulą, uważane są za naturalne antybiotyki. Działa bakterio- i grzybobójczo. Leczy nadciśnienie, usprawnia krążenie krwi, chroni przed zawałem serca. Znacząco obniża poziom cholesterolu we krwi.

Zalet czosnek posiada znacznie więcej.

Poniżej przedstawię kilka receptur na bazie czosnku, które zostały wybrane z książki
Domowe uzdrowisko - Nowak Zbigniew T.
a przydadzą się tym, których dopadło przeziębienie, grypa lub inne zimowe dolegliwości.

Mikstura zdrowia


Składniki:
1/2 szklanki drobno posiekanych ząbków czosnku, 3 duże łyżki sproszkowanych owoców anyżu, 1 szklanka spirytusu, 10 łyżek nalewki miętowej (krople miętowe), 10 łyżek soku z pokrzywy, 6 łyżek soku z babki lancetowatej (trzy ostatnie składniki dostępne w aptece).

Przygotowania:
Czosnek i owoce anyżu zalać spirytusem w szczelnie zamykanym słoiku na 14 dni. Po tym czasie, po odcedzeniu i odciśnięciu resztek przez gazę, do mikstury dodajemy nalewkę miętową, sok z pokrzywy i sok z babki lancetowatej. Składniki mieszamy w butelce z ciemnego szkła. Można stosować po 5 kolejnych dniach.

Stosowanie:
Po 1 łyżeczce mikstury rozcieńczonej w 1/2 szklanki ciepłego, przegotowanego mleka pić trzy razy dziennie po posiłkach.

Zaletą tej mikstury jest to, że prawie wcale nie czuć zapachu czosnku. Pomaga ona w infekcjach górnych dróg oddechowych w zapaleniu oskrzeli. Leczy przeziębienie, grypę, katar, anginę. Działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Udrożnia nos.

Wino czosnkowe

Składniki:
24 ząbki czosnku, 3 średnie cytryny, 1 litr wody.

Przygotowanie:
Czosnek utrzeć na jednolitą miazgę. Po obraniu ze skórki, cytryny zmiksować i wszystko zalać przegotowaną, chłodną wodą w szczelnie zamkniętym słoju. Trzymać w chłodnym miejscu przez 2 dni. Odcedzić, wycisnąć resztki i wszystko zlać do butelki. Trzymać w lodówce.

Stosowanie:
Po jednym małym kieliszku 2 razy dziennie po jedzeniu. Do winka można dodać trochę soku z owoców aronii bądź malin.

Winko zapobiega przeziębieniu, grypie i innym zimowym infekcjom. Działa wzmacniająco i tonizującą na serce.

Z miodem i anyżem

Składniki:
5 dużych ząbków czosnku, 1 łyżka nasion anyżu (biedrzeniec anyż), 125g niegęstego miodu lipowego, wielokwiatowego, akacjowego lub spadziowego.

Przygotowanie:
Czosnek dokładnie zmiażdżyć, dodać 1 łyżkę zmielonych w młynku do kawy nasion anyżu i wszystko dobrze wymieszać w szczelnie zamkniętym słoiku z miodem. Przechowywać w lodówce.

Stosowanie:
Po 1 łyżce 3 razy dziennie (długo ssać).


Te i wiele innych przepisów, nie tylko na bazie czosnku, można znaleźć w wyżej wymienionej książce Domowe uzdrowisko





--------------------------------------

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly