"Dobry" czas na przeziębienie.
Grudzień.
Okres zimowy, ale jakże odmienny od tego, do którego przyzwyczaiła nas natura.
Mróz, śnieg, to teraz częściej wspomnienie, niż rzeczywistość.
Częściej jednak temperatura plusowa, chociaż bliska zeru, deszcz, czasami śnieg z deszczem.
Jednym słowem idealne warunki na złapanie przeziębienia.
Ale... żeby ustrzec się przeziębienia, a jeśli już je mamy, szybciej się go pozbyć, polecam wspaniałą (pod względem właściwości) miksturę.
Całkowicie naturalną.
Od tygodnia sam ją zażywam.
Składniki potrzebne do sporządzenia mikstury.
- 1/2 litra octu jabłkowego
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 surowa papryczka chilli
O zaletach poszczególnych składników nie będę opisywał w tym miejscu.
O większość z nich pisałem na blogu (ich nazwy są podlinkowane - kliknij poczytaj).
Przygotowanie miktury
Czosnek i cebulę drobno siekamy, trzemy imbir i chrzan. Dodajemy do octu wraz z kurkumą i chilli.
Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą.
Odstawiamy w suche, zacienione miejsce. Codziennie mieszamy.
Po dwóch tygodniach przecedzamy - mikstura nie musi być (nie będzie) klarowna.
Sposób zażywania
Jedna mała łyżeczka dziennie.
Dorośli i dzieci - chociaż z dziećmi może być trudniej ze względu na "wspaniały" zapach i smak tej mikstury.
Polecam.
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO.
Imbir, czosnek i temu podobne wyraziste składniki to kopalnia witamin :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, po co komu apteka w takich sprawach ;p
UsuńPatrząc na składniki to prawdziwa bomba! Już od czytania samego składu zaczynam się pocić ;-) Na szczęście tej zimy przeziębienie mnie nie dopadło, ale gdy coś do mnie przyjdzie to na pewno wypróbuję tę miksturę :-)
OdpowiedzUsuńProfilaktycznie - już teraz. Lepiej zapobiegać, niż leczyć. :)
UsuńCzy ktoś ma sposób, żeby jakoś polepszyć smak tej cudownej mikstury? Ja łykam to codziennie, jednak moja mała pociecha nie może znieść tego smaku, a niestety często łapie przeziębienie.
OdpowiedzUsuńZrób tę miksturę bez czosnku. Jej wartość i tak będzie duża, a nie będzie tego "wspaniałego" smaku i zapachu.
UsuńMoja córka nie da się namówić, niestety, nie ma szans, nawet bez czosnku. Ja osobiście bardzo lubię lawendę na ból głowy, wspaniałre rezulataty w większości przypadkow.
OdpowiedzUsuńMoje dziecko ma problem z odpornością, próbowałam już wszystkich metod muszę wypróbować twoją metodę nie znałam jej wcześniej.
OdpowiedzUsuńFaktycznie zapach daje się we znaki, jest dość... intensywny mówiąc delikatnie :D
OdpowiedzUsuńJesienią takie sposoby na zwiększenie odporności na pewno się przydadzą.
OdpowiedzUsuńciekawa mikstura :) chyba obawiałabym się smaku :P
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, z chęcią go przetestuje. Trzeba o siebie dbać, a odporność lubi spadać, jak się szybko żyje.
OdpowiedzUsuńChcesz być zdrowy? Badaj się! Jak za darmo? O tym na blogu!
OdpowiedzUsuńOd wieków konopie były specyfikiem używanym w medycynie ludowej. Współcześnie wiele badań potwierdza lecznicze właściwości konopi : w łagodzeniu objawów jaskry, bólów związanych z stwardnieniem rozsianym, znoszeniu złego samopoczucia podczas chemioterapii nowotworów i pobudzaniu apetytu , oraz może zmniejszyć liczbę napadów padaczkowych. Udowodniono naukowo, że CBD wykazuje liczne właściwości lecznicze więcej informacji na temat ekstraktów CBD w Konopnej Farmacji na ul. Ratajczaka 33 w Poznaniu lub na www.konopiafarmacja.pl
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą "miksturę". Testowałam i faktycznie odporność mam zdecydowanie zwiększoną.
OdpowiedzUsuńSuper blog. Bardzo lubię przeglądać blogi tego typu. Będę częściej tutaj zaglądać.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na dobrą odporność :)
OdpowiedzUsuńWarte zapamiętania i stosowania
OdpowiedzUsuńJesień/zima to zawsze najbardziej kryzysowy czas.. Najgorzej mi idzie z tym pierwszym przestawieniem się: we wrześniu wychodząc z domu zakładam tylko buty, a już w październiku dochodzi do tego kurtka, szalik i czasem nawet czapka :D Mam takie postanowienie, że w tym sezonie nie zachoruję, ani nawet nie złapię żadnego przeziębienia :D Dlatego chętnie wypróbuję ten przepis, chociaż jak zwykle tu bywa, tez obawiam się smaku, ale idzie się do tego przyzwyczaić, przecież nie chodzi o smak, ale o wzmacnianie odporności
OdpowiedzUsuńtabletki- suplementy też są fajne o tej porze roku, na przykład te z witaminą D :)
Ja na odporność od zawsze stosuję czosnek bezzapachowy, witaminę C i olej z oregano w formie suplementów diety. Od lat kupuję w moim ulubionym sklepie z suplementami https://musclepump.pl i wszystkim z czystym sumieniem polecam!
OdpowiedzUsuńNo właśnie takie sposoby naturalne są najlepsze dla nas na odporność.
OdpowiedzUsuńCebula i czosnek to dwa produkty, które u mnie sprawdzają się naprawdę świetnie. Ale tutaj przepis jest genialny. Musze sobie koniecznie zrobić taki duży słoik i postawić w mojej kuchenne spiżarni. Lubię takie mikstury zdrowotne.
OdpowiedzUsuńOdporność moim zdaniem buduje się na bazie zdrowych nawyków żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta to podstawa w utrzymaniu nie tylko figury, ale także kondycji i zdrowia właśnie! Osobiście nie bardzo mam czas na komponowanie zdrowego menu więc korzystam z gotowca od https://bedietcatering.pl/wroclaw/. Robią za mnie praktycznie wszystko, ja tylko zjadam posiłki. Do tego porządna dawka sportu i żadne choroby się mnie nie łapią.
OdpowiedzUsuńZdrowe nawyki żywieniowe + regularna aktywność fizyczna + pozytywne myślenie. Pewnie jeszcze warto by było do tego dorzucić morsowanie :)
Usuń