Na zdrowie - z naturą do zdrowia. Blog o zdrowiu, zdrowym odżywianiu, naturalnych receptach na zdrowie.
Strony
▼
niedziela, 20 lipca 2014
Omlet z cukinią
Co prawda, zastanawiając się, co dzisiaj zjeść na śniadaniem, myślałem o plackach z cukinii, ale wyszło inaczej.
Chciałem uprościć sobie robotę i oto omlet z cukinią.
Bo cukinia musiała być (o jej właściwościach pisałem TUTAJ).
Świeżo zerwana w ogrodzie (teściowej).
Taka całkiem inaczej smakuje, a i też ma w sobie więcej dobrego, niż ta z marketów.
No, ale nie każdy ma tak dobrze, jak ja. :)
(Tu podziękowania teściowej)
Czego użyłem, oprócz cukinii?
3 jajka
2 łyżki płatków owsianych
płaska łyżka otrąb pszennych
dwie zielone ostre papryczki
sól himalajska
ostre przyprawy
18 ziół Ojca Mateusza
Robiąc sobie rano kawę zbożową z goździkami, cynamonem i imbirem, chociaż w takie upały można i na zimno z bananami i kakao , zalałem gorącą wodą płatki i otręby. Co najmniej godzinę przed kolejnymi czynnościami, by wchłonęły wodę.
Cukinię pokroiłem w paski (można zetrzeć na grubych oczkach tarką, ale akurat nie mogłem jej znaleźć - kto robił porządki w kuchni?), posiekałem papryczki.
Wbiłem jajka do miski, roztrzepałem, dodałem płatki z otrębami, cukinię, doprawiłem.
Wszystko wymieszałem.
Gorąca patelnia.
Po obsmażeniu jednej strony, omlet przełożyć na drugą.
Efekt na zdjęciu.
W gębie jeszcze lepszy.
Sytemu lepiej się pisze. :)
Cukinia jest wspaniała,szczególnie z dużą ilością czosnku i z pomidorami albo z jednym i drugim:)))
OdpowiedzUsuńAkurat czosnku nie miałem pod ręką. Z pewnością bym go użył. :)
UsuńNie przepadam za cukinią ale takiego omleta na pewno bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńWarto. :)
UsuńKocham cukinie a ten omlet wygląda przepysznie:) na pewno spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda....ciekawe jak smakuje. Musze sobie taki przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Będzie smakowało. :)
UsuńZ pewnoscia wyprobuje ten przepis
OdpowiedzUsuńświetny przepis. Na pewno go wyprobuje
OdpowiedzUsuńOho! I już mam pomysł na jutrzejsze śniadanie :) zamiast ziół Ojca Mateusza dam po prostu oregano i bazylię :) chyba będzie ok?
OdpowiedzUsuńWedle uznania i upodobań.
UsuńSmacznego. :)