Kurkuma, zwana też ostryżem długim, szafranem indyjskim, równie jako przyprawa, od tysięcy lat stosowana jest do leczenia różnych dolegliwości - zmniejsza stany zapalne, zwłaszcza w stawach barkowych, kolanowych i łokciowych, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo, zmniejsza stężenie cholesterolu i skłonność do zakrzepicy.
Goi rany, oczyszcza krew, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie żółci, chroni wątrobę.
Kurkuma nałożona na skórę uśmierza ból i zmniejsza stan zapalny mięśni oraz stawów.
Kurkuma wykazuje działanie przeciwutleniające, porównywalne z tym, jakie wykazują witaminy C i E.
Kurkuma a rak?
Badania laboratoryjne wykazały, że kurkuma, a zwłaszcza jej składnik kurkumina, posiada właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza przeciw rakowi okrężnicy, jamy ustnej, piersi, pęcherza, mózgu, trzustki, jajnika, wątroby.
Kurkumina może powstrzymać raka w jego najwcześniejszych stadiach, jeszcze zanim będzie wykrywalny, a także stłumić toczący się już proces chorobowy, jak również pobudzić własny układ przeciwutleniający organizmu.
Zalecana dzienna dawka kurkumy wynosi od 500 do 1000 mg.
Pod warunkiem stosowania jej w zalecanych dawkach, kurkuma jest w użyciu środkiem bezpiecznym. Nie powinny jej jednak w większych dawkach przyjmować osoby cierpiące na kamicę żółciową, gdyż kurkuma pobudza wydzielanie żółci, a kamienie mogą utrudniać jej przepływ.
Dla poprawy przyswajalności kurkuminy (nawet
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO.