września 2012 | Na zdrowie - z naturą do zdrowia

niedziela, 23 września 2012

Płatki gryczane - zdrowie na talerzu

Płatki gryczane - składnik mojego śniadania.




Gryka jest bogatym źródłem glikozydu, znanego jako rutyna.
Substancja ta wzmacnia i tonizuje ścianki najmniejszych naczyń krwionośnych - naczyń włosowatych.
Rutyna jest wykorzystywana do produkcji leków wspomagających leczenie nadciśnienia i miażdżycy.

Wartość energetyczna 100 g płatków gryczanych - 387 kcal.

W 100 g płatków znajduje się 9 g białka, 81g węglowodanów, 3g tłuszczu;

Płatki gryczane są źródłem licznych mikroelementów:
- magnezu,
- żelaza,
- siarki,
- kobaltu.
W mniejszych ilościach zawierają również: wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod.

Płatki bogate są w witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Płatki gryczane posiadają w swym składzie lizynę i leucynę, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.

Płatki można dodawać do mleka, jogurtu, deserów, zup i sałatek, a także spożywać jako danie samodzielne.

Płatki gryczane mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.



Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, proszę okaż to kliknięciem w LUBIĘ TO.




sobota, 22 września 2012

Otręby pszenne - zdrowie na talerzu

Otręby pszenne - składnik mojego śniadania.



Otręby pszenne



Otręby pszenne - to otoczka ziarna pszenicy. Są najbogatszym źródłem nierozpuszczalnych włókien - błonnika.
W 100 g otrąb znajduje się ich aż 42,4 g, a do tego 16 g białka, 19,5 g węglowodanów, 4,6 g tłuszczu.
Wartość energetyczna 100 g otrębów pszennych - 185 kcal.

Otręby pszenne są doskonałym dodatkiem do pieczywa, zup, surówek i innych posiłków.

Spożywanie otrębów pszennych daje wiele korzyści:
- likwiduje zaparcia
- reguluje wypróżnienia
- zapobiega uchyłkowatości jelita grubego, hemoroidom, żylakom kończyn dolnych ,
- obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,

Dla uzyskania działania przeczyszczającego wystarczą trzy łyżki otrąb dziennie.
Warto jednak zacząć spożywać je w mniejszych dawkach, stopniowo dochodząc do wyżej podanej.

UWAGA!
Zbyt duża ilość otrąb pszennych może spowodować biegunkę, wzdęcia, a nawet niedrożność.
Nadmierne spożywanie otrąb może spowodować także ostry stan podrażnienia jelit.




Płatki owsiane - zdrowie na talerzu

Płatki owsiane - podstawa mojego śniadania.





Płatki owsiane są skarbnicą minerałów i witamin. 

Nie zawierają soli. 
W 100 g surowych płatków znajdziemy 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 
3,9 mg żelaza, 5mg manganu, cynku.
Płatki gotowane nie zawierają praktycznie witamin, natomiast surowe mają np. 
0,462 mg witaminy B1.
0,151 mg witaminy B2, 
0,87 mg witaminy PP 
i aż 2 mg witaminy E. 

Płatki owsiane w 100g zawierają 1,9 g błonnika.

Codzienne spożywanie płatków owsianych, dzięki dużej w nich zawartości rozpuszczalnego błonnika (beta-gluten)  znacząco wpływa na obniżenie cholesterolu i cukru we krwi,  przyspiesza przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, ma dobre działanie na serce. 

Owies działa przeciwzapalnie w niektórych schorzeniach skóry. 

Zawiera duże ilości inhibitorów proteazy, które tłumią działanie rakotwórczych enzymów i substancji chemicznych w przewodzie pokarmowym. 
Przetwory owsa zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, gdyż ułatwiają wypróżnienia, wpływając korzystnie na uchyłki jelitowe i hemoroidy.


Obecnie produkowane są trzy rodzaje  płatków:
- płatki zwykłe - poddane najmniejszej obróbce hydrotermicznej,
- płatki owsiane górskie - o większym stopniu przetworzenia,
- płatki owsiane błyskawiczne - gotowe do spożycia na zimno.

Płatki owsiane znane są już z czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Nieobce były też Chińczykom.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly